Kávébabok
Kávébab online
Unalmas a helyi szupermarket kávéválasztéka és olcsó, ízgazdag kávébabot keresel?
A Cafay-nél sokféle kávét találhatsz, a könnyedén pörkölt lágy és savanykás kávébabtól a sötét pörköltű intenzív kávébabig, amelyeknek édes csokoládé utóízük van.
Miért kávébab?
A legjobb kávé a frissen őrölt kávé. Ez azért van, mert a kávébab ebben a formájában jobban megőrzi az aromáját és teljes ízét. Miután a kávébabot megőrölték, elveszítik aroma és íz részüket. Minél több idő telik el, annál több íz veszik el.
Ha a legtöbbet akarod kihozni a kávédból, a legjobb megoldás, ha magad őrlöd. Azonban művészet a kávé helyes őrlése.
Az őrölt kávébab nem csak őrölt kávé. Sokféle minőség létezik durvától a nagyon finomig, amelyek a kávé elkészítésének különböző módjaihoz illenek. Például, ha francia présben készítesz kávét, durván őrölt kávét kell használnod, míg egy eszpresszógépben nagyon finoman őrölt kávéra van szükség.
Ha elsajátítottad a kávé őrlésének művészetét, bátran vásárolhatsz babot, és mindig erős és testes kávé ízt kaphatsz.
Honnan származnak a kávébabok?
A kávébab egy kávéfáról származik, ahol egy piros bogyóban érnek. A bogyókat éretten szüretelik, ezután eltávolítják a húsukat és megpörkölik a babokat.
A kávébabok felfedezése állítólag véletlenül történt több száz évvel ezelőtt.
A legenda szerint a szerzetesek észrevették, hogy a kecskéik aktívabbak lettek a kávéfa bogyóinak elfogyasztása után. A szerzeteseket inspirálta, hogy megpróbálják őket megenni. A bogyók savanyúságától visszariadtak és a tűzre dobták őket.
A tűzön pörkölődő kávébogyók csodálatos aromája elvarázsolta őket. A szerzetesek kísérletezni kezdtek a bogyókkal, különféle keverékeket készítve, amíg meg nem alkották az első kávécsészét. A szerzetesek felfedezése lassan bejárta a világot, és egyre több ország ízlelte meg az aromával teli italt.
Európában az emberek a 17. század közepén kezdtek kávéról tudni. Abban az időben csak kávébabot és teát lehetett vásárolni a gyógyszertárakban.
A csodálatos aromájú élénkítő italt kezdetben a felső társadalmi rétegek itták, és a teával együtt státuszszimbólumként használták.
A 18. század végén a gazdák kávét kezdtek inni, mert a tea számukra túl drága volt. Ebben az időben a gazdák akár a teljes európai népesség 75%-át is kitehették, ami azt jelentette, hogy Európa teázó országból kávézó országgá vált.
Ma a kávé az európai mindennapi élet része. A legtöbb ember reggelizik egy csészényi kávéval, és sokan naponta több csészét is isznak. A kávébabok részeivé váltak a híres európai hygge-nek (a legjobb fordítás - „kellemes meghittség") és gyakran kínálják, amikor az emberek összejönnek, hogy születésnapokat és egyéb ünnepségeket ünnepeljenek.
Hogyan kell egész kávébabot tárolni?
A kávé tárolásának módja kulcsfontosságú a minőségének megőrzéséhez. Ez vonatkozik az egész kávébabra, valamint az őrölt kávéra is. A kávét mindig szorosan lezárt, száraz edényben kell tárolni. Ha az edény átlátszó, távol kell tartani a napfénytől.
A levegő, a fény és a nedvesség jelentősen károsíthatja a kávé ízét. Fűszereket vagy más erős szagú élelmiszereket sem szabad a kávéval együtt tárolni, mert ízük átveszi annak aromáját.
A megfelelő tárolással a kávébabok hosszú ideig megőrizhetik csodálatos ízüket.
Milyen típusú kávét válasszak?
Bár körülbelül 70 különböző kávéfajta létezik a világon, a leggyakoribb különbségtétel két fő változat - Arabica és Robusta - között van.
Arabica kávébabok
Az Arabica kávébabok a legnépszerűbb kávébabok Európában. Őket tartják a legmagasabb minőségűnek és a legjobb ízűnek, bár az íz jelentősen változhat, édes és lágytól kissé élesig.
Az Arabica babokat termő kávéfák Etiópiából származnak. Manapság számos különböző helyen megtalálhatók a világon. Hegyoldalakon és fennsíkokon nőnek, 500-2000 méteres magasságban, szubtrópusi hűvös éghajlaton.
A fa nagyon érzékeny a betegségekre, rovarfertőzésekre és parazitákra, és árnyékot kedvel. Ez az érzékenység megnehezítheti az Arabica babok termesztését, és a hozam gyakran nem nagy. Ennek ellenére az Arabica babok akár a világon termelt kávé 75%-át is kitehetik.
Mivel az Arabica baboknak sok gondozásra van szükségük, többe kerülnek, mint a Robusta babok.
Robusta kávébabok
A Robusta babokat főként Indonézia és Afrika egyes részein termesztik. A Robusta kávéfák kevésbé érzékenyek különféle betegségekre és kártevőkre, így sokkal könnyebb Robusta babokat termelni, mint Arabica babokat. A Robusta kávéfa alacsony területeken nő, 200-800 méteres magasságban, akár 30 fokos meleg éghajlaton.
A Robusta baboknak magasabb a koffeintartalma, mint az Arabica baboknak, és ízük keserűbb és erősebb. A Robusta babokat gyakran keverik Arabica babokkal, mert jól kiegészítik egymást. A Robusta babok körülbelül a világon termelt kávé 25%-át teszik ki.
Miközben nagy különbség van az Arabica és Robusta babok ízében, a kávébabok íze más tényezőktől is függ. A kávébabok ízét a termesztés módja és a pörkölés módja is befolyásolja.
Például nagy különbség van a Kolumbiából származó kávébabok és a Brazíliából származó kávébabok ízében, bár mindkettő Arabica bab. Az, hogy a kávéfák különböző körülmények között nőnek különböző országokban, nyilvánvalóan megmutatkozik babjaik ízében.
A jó kávé valóban személyes ízlés kérdése, és csak Ön a legalkalmasabb arra, hogy felfedezze a kedvencét.
Világos, közepes vagy sötét pörkölésű kávébab?
Amikor a kávébabokat pörkölik, olyan ízeket fejlesztenek ki, amelyek az olajokban kötődnek a kávébabon belül. Attól függően, hogy mennyi ideig pörkölik a kávébabokat, különböző aromákat fognak kifejleszteni.
Annak ellenére, hogy sokféleképpen pörkölhetjük a babokat, Európában főként csak a világosan pörkölt, közepesen pörkölt és sötéten pörkölt kávébabokkal vagyunk ismerősök.
A világosan pörkölt kávébabokat leggyakrabban a francia présben készült kávé elkészítéséhez használják. A kávébaboknak magas a savtartalma, ezért a kávénak is enyhén savanyú ízt adnak.
A közepesen pörkölt kávébabok egy részét elvesztették savasságuknak és enyhén édes ízt kaptak. Ez azért van, mert a babok cukortartalma a pörkölési folyamat során karamellizálódott. A közepesen pörkölt kávébabokat leggyakrabban kávéfilteres gépben vagy francia présben használják.
A sötét pörkölt kávébabok esetében a kávébab cukortartalmának majdnem az összes része karamellizálódott. Ez édes ízt ad a kávénak egy csokoládé ízével. A sötét pörkölt babokat gyakran használják eszpresszógépekhez.